Ik ben Talitha Francke (1974), geboren en getogen in een klein dorpje in Zeeland. Van kinds af aan vind ik het heerlijk om na te denken over het leven en stel ik veel vragen over ons bestaan op aarde. In vriendschappen kan ik soms goede raad geven, maar ik kom erachter dat het waardevoller is als mensen zelf tot oplossingen of inzichten komen. Regelmatig kan ik ze daar, door de juiste vragen te stellen, mee helpen.


Na mijn studie tot docent Nederlands blijf ik in het midden van het land wonen en werken. Het mooiste onderdeel van mijn werk op een middelbare school is het contact met de leerlingen, hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Niet alleen op leergebied, maar juist in de zaken die het leven soms zo mooi en soms zo ingewikkeld maken. Ik merk dat ik veel voor hen kan betekenen. Zij voelen zich veilig bij en gezien door mij. Vaak zeggen leerlingen dat ze zich daadwerkelijk geholpen voelen.


Ik krijg de mogelijkheid om docentcoach te worden. Collega’s ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. Het leerproces ligt bij hen, maar ik help ze te ontdekken wat hun eigen weg is. We maken onderscheid tussen het ‘koude’, professionele stuk en het ‘warme’, persoonlijke stuk. De meeste voldoening haal ik uit het warme stuk. Ik geloof dat we als mens het best functioneren als we in staat zijn om open en eerlijk naar onszelf te kijken. Pas dan kunnen we met struikelblokken aan de slag gaan en inzichten verwerven die ons vervolgens verder helpen in ons leven en ons werk.


Voor de liefde kom ik terug naar Zeeland. Op mijn nieuwe school bevalt het me prima, maar ik mis het coachen. De interactie met mensen blijft natuurlijk bestaan, maar het echte contact en de gesprekken over de wezenlijke dingen in het leven komen minder aan de orde. Daarom wil ik, naast het lesgeven, zelfstandig coach worden. Het verhaal van de meeuwen van Andy Andrews op de homepage inspireert me. Ik waag de sprong en zet "Tal van mogelijkheden' op. Na verloop van tijd mag ik ook op Het Goese Lyceum gaan coachen, de puzzelstukken vallen op hun plek.


Ik vlieg.